Co trzeba wiedzieć o transporcie żywności?

Szybkie i bezpieczne dostarczanie ładunków wymaga dobrego dopasowania posiadanego taboru do ich specyfiki. W zależności od wielkości poszczególnych partii towaru oraz odległości, na jakie mają być wyekspediowane, korzysta się z pojazdów o odpowiedniej ładowności, a także przystosowanych do istniejących wymogów zabudów albo naczep. Firmy przewozowe zajmujące się transportem żywności muszą przy tym zadbać także o dopełnienie koniecznych formalności. Przekonaj się, co jest szczególnie ważne w transporcie żywności.

Wymogi formalne przy transporcie żywności

Wszystkie procesy dotyczące produkcji oraz dostarczania żywności muszą uwzględniać wymagania związane z eliminowaniem zagrożeń mogących doprowadzić do zanieczyszczenia lub zepsucia się przemieszczanych towarów. Na poszczególnych etapach produkcji i przetwarzania, a także magazynowania i przewozu konieczne jest postępowanie w zgodzie z systemem HACCP (Systemy Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli). Dotyczy to zarówno właściwego przygotowania oraz pakowania, jak i korzystania ze środków transportu, które mają akceptację Państwowej Inspekcji Sanitarnej albo Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej. W zależności od specyfiki konkretnych wyrobów potrzebne będzie też zastosowanie odpowiednich rozwiązań technicznych.

Czytaj także: Jakie są różnice między spedycją a transportem?

Wyposażenie techniczne aut do transportu żywności

Jednym ze sposobów na przedłużenie terminu przydatności do spożycia artykułów żywnościowych takich jak mięso i jego przetwory, ryby, a także warzywa oraz owoce czy wszelkie rodzaje nabiału jest znaczne obniżenie temperatury pozwalające na ich schłodzenie albo zamrożenie. W przypadku przewozu ładunków tego rodzaju konieczne będzie skorzystanie z zabudów lub naczep specjalnie dostosowanych do utrzymywania obniżonej temperatury. Mogą to być tzw. izotermy, a więc naczepy albo zabudowy ze ścianami izolowanymi termicznie, które umożliwiają utrzymywanie obniżonej temperatury przez dłuższy czas, albo chłodnie – wyposażone w agregaty utrzymujące wilgotność oraz temperaturę w ściśle określonym przedziale i rejestrujące ewentualne odstępstwa dzięki specjalnemu monitoringowi.

Co trzeba wiedzieć o transporcie żywności?